Last van een natte tuin?

Nieuw: PLS Newton
26 augustus 2020
infiltratiebox
Scheiding tussen hemel- en afvalwater: de infiltratiebox
8 september 2020
Nieuw: PLS Newton
26 augustus 2020
infiltratiebox
Scheiding tussen hemel- en afvalwater: de infiltratiebox
8 september 2020
Toon alles

Last van een natte tuin?

drainagebuis

Heeft u last heeft van een natte tuinbodem, of staat uw gazon regelmatig onderwater? Een natte ondergrond is vervelend voor u, uw planten en daarmee niet erg wenselijk. Dan is het aanleggen van een drainagebuis misschien geen slecht idee. 

Een drainagebuis is een kunststof buis met gaatjes. De meest gebruikte in onze contreien is het model met kokosvezels omwikkeld, die het vuil scheidt van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten.

Deze kokosmantel heeft een erg lange levensduur van rond de 55 jaar. De diepte waarop de buizen worden gelegd, is afhankelijk van de hoogte van het grondwaterpeil – daar moeten ze boven liggen. In de praktijk worden deze meestal tussen de 60cm en 90cm gelegd.
Het aanleggen van een drainagesysteem is een precisiewerkje. Er moeten sleuven van zo’n 20 centimeter breed worden gegraven. De buis moet er waterpas in komen te liggen voor het beste effect. Maar het stelsel zelf wordt het liefst slingerend door de tuin aangelegd. Je legt de buis op een ondergrond van minimaal 3 centimeter parelgrind, los of in zakken verkrijgbaar. Bovenop de buis, tot 20 centimeter onder het maaiveld, komt ook weer parelgrind. Om de kans op vervuiling door aarde te voorkomen kun onder de onderste laag grind en bovenop de bovenste laag ook nog een doek van Geotextiel leggen, dat water en lucht doorlaat, maar fijne grond tegenhoudt.

Het drainagesysteem mag alleen uitkomen op het grondwater, niet op het rioolnet. Komt het uit op een beek, maak dan het uiteinde van de buis dicht met kippengaas, zodat muizen en ratten er niet in kunnen kruipen en zorgen voor verstopping. Is er geen mogelijkheid tot lozen in de buurt, dan kan een gesloten systeem worden aangelegd. Het water wordt dan opgevangen in een bassin.

%d bloggers liken dit: