Isolatie

Wie isoleert, bespaart meer!

Isolatie bestaat uit verschillende materialen, in verschillende vormen en maten.

Verlaag uw energieverbruik en bijgevolg ook factuur dankzij de juiste isolatiematerialen

Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor uw project?

En van welke premies kan u gebruik maken?

Isolatie bestaat ook in heel wat verschillende soorten, vormen en maten:

 • Polyiscyanuraat (PIR)
  PIR-isolatie is een hardschuim dat vooral wordt gebruikt voor hellende of platte daken. PIR is alsook gekend omwille van zijn vochtongevoeligheid en brandwerende eigenschappen.
 • Polyurethaan (PUR)
  PUR-isolatie heeft een ook een uitstekende isolatiewaarde. Hierdoor hebt u minder isolatie nodig voor het bereiken van hetzelfde resultaat als PIR-isolatie. PUR is verkrijgbaar in platen, maar kan ook gespoten worden.
 • Geëxtrudeerd polystyreen (XPS)
  Deze isolatiesoort ontstaat uit het mengen van polystreen polymeer (restant van aardolie) en drijfgas. Het materiaal heeft tevens een hoge druksterkte, een grote isolatiewaarde en neemt bijna geen water op.
 • Geëxpandeerd polystyreen (EPS)
  Een duur woord voor wat we in de volksmond ook isomo (piepschuim) noemen. EPS-platen zijn opgebouwd uit 98 % lucht en 2 % kleine bolletjes piepschuim.
 • Rotswol
  Rotswol, ook gekend onder de benaming steenwol, wordt gemaakt op basis van vulkanisch materiaal. De stenen worden op een temperatuur van 1400 °C gesmolten en daarna geslingerd en afgekoeld totdat het geheel nog bestaat uit fijne draadjes. Rotswol is verkrijgbaar in zowel dekens als platen en is vrij gemakkelijk toepasbaar.
 • Glaswol
  Glaswol bestaat uit een mengeling van zuiver zand en gerecycleerd glas. Hierdoor is het niet brandbaar en ook niet oplosbaar in water. Net als rotswol is het erg makkelijk aan te brengen.
 • Cellenglas
  Zoals de naam doet vermoeden, wordt deze soort gemaakt uit oude glassoorten en glasgrondstoffen. Het glas wordt verhit tot een temperatuur van ongeveer 1 000 °C, waarna koolstof aan het mengsel wordt toegevoegd. De CO2 zorgt ook ervoor dat het glasmengsel schuimt en zo verwerkt kan worden tot platen.

Wie isoleert heeft recht op een premie.
We sommen de belangrijkste premies even voor u op:

Vlaamse dakisolatienorm

Sinds 1 januari 2015 is de dakisolatienorm van toepassing op alle “zelfstandige” woningen gelegen in het Vlaamse Gewest, dit zijn eengezinswoningen, studio’s en appartementen, maar geen kamers. Meer info hierover op energiesparen.be.

Premies via uw netbeheerder

Voor bestaande woningen zijn er premies voor:

 

Meer info hierover kan u vinden op de website van de Vlaamse overheid.

Belastingvermindering door de federale overheid

De belastingvermindering voor dakisolatie werd afgeschaft. Er werd wel een overgangsregeling uitgewerkt voor wie zijn bestelling nog in 2016 plaatste, in 2016 een voorschot betaalde en ten laatste op 31 december 2017 de factuur betaalt.

Premies van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid werkt met de zogenaamde “verbeteringspremie”.
De Vlaamse verbeteringspremie is een premie voor wie zijn woning in het Vlaamse Gewest wil verbeteren of uitbreiden. Dit omdat ze niet meer aan de kwaliteitsnormen voldoet of om overbewoning te verhelpen.
Zo kan u bijvoorbeeld nog steeds subsidies krijgen voor dakisolatie als u ook uw dak renoveert.

Meer info hierover kan u vinden op de website vlaanderen.be.

Premies van de gemeente en/of provincie

In een aantal gemeenten en provincies kunt u een premie krijgen voor de isolatie van uw dak, muren of ook voor uw vloer.

Welke premies er gelden in uw gemeente, vindt u via deze link.

%d bloggers liken dit: