Zo maak je zelf mortel

De 4 troeven van Van Akelyen
6 juli 2017
Nieuwe betonmixers maken toevoeging extra water onmogelijk
2 augustus 2017
Toon alles

Zo maak je zelf mortel

Wilt u zelf mortel maken om te metsen of te voegen? We zetten u graag op het goede spoor!

Materiaal

Voor u start verzamelt u best een emmer, mengplaat, zand, cement, water (de tuinslang bv.), eventueel wat kalk, een schop en een truweel. Maak de mortel op een ondergrond die vuil mag worden, of bescherm de ondergrond met folie.

De basis

De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger. Meng eerst de “droge” delen, en voeg dan pas water toe.

Voeg eventueel een hulpstof toe

Voor kleine, snelle werken voldoet de basissamenstelling wellicht. Is dat niet het geval, dan kan je de basis verrijken met een hulpstof. Zo zijn er mortelhulpstoffen op de markt die de verwerkbaarheid van mortel verhogen, of die de hechting en waterdichtheid verbeteren. Let op, deze hulpstoffen werken enkel als de basis goed is.

Vraag advies

Wanneer u mortel maakt, kunt u voor de grondstoffen kiezen uit tal van soorten cement, zand en hulpstoffen. Voor een optimaal resultaat vraagt u best advies over welk type cement en zand u exact nodig hebt. Onze medewerkers staan u graag bij met advies over de juiste keuze .

%d bloggers liken dit: